Wanneer u een ongeval heeft gehad, zoals een verkeersongeval, dan is het mogelijk dat u door de plotselinge beweging van uw hoofd een whiplash heeft opgelopen. Maar wat zijn de whiplash symptomen eigenlijk? En is het mogelijk om een schadevergoeding te eisen wanneer u een whiplash heeft opgelopen door toedoen van een ander?
Een whiplash is een vorm van letselschade die ontstaat na een ongeval waarbij het hoofd plotseling een forse slingerende beweging maakt. De nek wordt uitgerekt, met als gevolg schade aan het weefsel en de spieren in de nek.
Bij het ontstaan van zware klachten aan de hand van een whiplash, spreken we van het ‘post-whiplash syndroom’.
Na een ongeval met whiplash als gevolg, ontstaan er mogelijk diverse symptomen. Bij de meeste personen verdwijnen de klachten na enkele maanden. Wanneer de klachten 6 maanden na het ongeval nog steeds aanwezig zijn, noemen we dit het ‘late whiplash syndroom’.
De meestvoorkomende klachten zijn:
Naast de veelvoorkomende standaardklachten, zijn er klachten die minder vaak voorkomen en voor meer onrust zorgen. Deze zijn nog slechter vast te stellen dan de normale klachten. Een aantal hiervan komen alleen voor bij het late whiplash syndroom.
Minder vaak voorkomende klachten zijn:
Om de whiplash vast te stellen, bekijkt een arts of medisch adviseur de feiten van het ongeluk en de klachten die ontstaan zijn. De symptomen van een whiplash zijn niet aantoonbaar bij een lichamelijk onderzoek of röntgenonderzoek. Om deze reden is het soms lastig om de whiplash vast te stellen. Een arts zal gerichte vragen moeten stellen door middel van een anamnese.
Een goede belangenbehartiger letselschade, zoals Ridder Letselschade, helpt u bij het claimen van een schadevergoeding bij klachten door een whiplash. Dit is uiteraard alleen mogelijk als de klachten zijn ontstaan door toedoen van een ander. De schadeposten waar u onder andere te maken mee kunt krijgen, zijn:
Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding voordat u contact met ons opneemt? Doe dan onze letselschadetest. Hierbij stellen we u een aantal vragen, waarna u de uitkomst krijgt of u recht heeft op een schadevergoeding.
De symptomen van een whiplash verschillen erg per persoon. Het ene slachtoffer zal voornamelijk last krijgen van een stijve nek en pijnlijke schouders, terwijl een ander hoofdpijn krijgt met concentratieproblemen.
Om bovenstaande reden is er geen specifieke behandeling tegen de klachten. Wel is het aan te raden om uw dagelijkse, normale activiteiten voort te zetten; minder actief gebruik van de (nek)spieren kan de duur van uw klachten verlengen.
Om er zeker van te zijn welke methode u het best kunt hanteren om de whiplash symptomen en klachten te verminderen of u volledig te ontdoen van de klachten, adviseren we u om contact op te nemen met een deskundige. Zo bent u ervan verzekerd dat het genezingstraject zo spoedig mogelijk verloopt.
Wanneer de whiplash is ontstaan door toedoen van een ander, dan is het in veel gevallen mogelijk om een schadevergoeding te eisen. Dat heet in dit geval smartengeld. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan allereerst onze letselschadetest.
Heeft u recht op een schadevergoeding? Ridder Letselschade staat u graag bij. We zorgen ervoor dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. We nemen uw zaak volledig gratis uit handen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over andere zaken; u heeft al genoeg aan uw hoofd met uw whiplash klachten.
U bereikt ons via 036 522 0342 of info@ridder-letselschade.nl. Uiteraard is het ook mogelijk om direct gebruik te maken van onderstaand contactformulier.