Ridder Letselschade, expert in letselschadeclaims

Wat is smartengeld?

Smartengeld is geld dat u krijgt als u, door een fout of een ongeluk van een ander, aan pijn, verdriet of verlies van levensvreugde lijdt. Bijvoorbeeld bij een verkeers- of bedrijfsongeval, een medische fout of een geweldsincident. De gevoelsmatige schade is natuurlijk moeilijk in geld uit te drukken. Toch biedt smartengeld erkenning en compensatie voor emotioneel en psychisch leed als gevolg van opgelopen letsel.

Ridder Letselschade hielp al honderden slachtoffers bij het claimen van smartengeld. Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld of heeft u een vraag? Wij staan u graag ter zijde. Onze professionele ondersteuning is voor u, als slachtoffer, meestal kosteloos.

Smartengeld betekenis

Ze zeggen weleens: een ongeluk komt nooit alleen. Het uitkomen van dit spreekwoord gunnen we niemand. Als u een ongeluk heeft meegemaakt is dat al erg genoeg. We kunnen er voor zorgen dat u, naast de vergoeding voor tastbare schade, aanspraak maakt op vergoeding voor de niet-tastbare schade. We hebben het dan over gevoelsmatige schadelijke gevolgen van het ongeval of de vervelende gebeurtenis. De vergoeding voor deze pijn, verdriet en verlies aan levensvreugde noemen we smartengeld.

Wanneer heeft u recht op smartengeld?

Als u slachtoffer bent van een ongeval waarbij sprake is van letselschade, heeft u volgens de Nederlandse wet recht op smartengeld.

Stel u bent slachtoffer van een fout of een ongeluk veroorzaakt door iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan een verkeers- of bedrijfsongeval, een medische fout of een geweldsincident. Dit ongeluk is op zich al erg genoeg. U maakt uiteraard aanspraak op vergoeding voor alle door het ongeluk veroorzaakte letselschade aan uw bezittingen,  kleding, auto, andere spullen. Hieronder valt ook de lichamelijke schade en gevolgschade, omdat u bijvoorbeeld een tijd niet werkt of extra hulp nodig hebt. Deze schade verhaalt u, als letselschade, op de veroorzaker van het ongeluk, of zijn of haar verzekering.

Maar wist u dat u eventuele schade als gevolg van het ongeluk, op uw emotie, psyche of fysiek óók kunt verhalen op de veroorzaker of zijn of haar verzekering. Dit noemen we smartengeld (smart is het ellendige gevoel vanwege iets naars).

Om smartengeld te claimen geldt een aantal voorwaarden:

  • Het letsel of de schade moet aan te tonen zijn.
  • Er moet een partij duidelijk aansprakelijk zijn.
  • Uw dagelijkse leven wordt beïnvloed door de gevolgen van het letsel, fysiek als emotioneel.

Een letselschadejurist van Ridder Letselschade helpt om uw situatie juridisch te beoordelen en ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Een ongeluk houdt zich niet aan kantoortijden. Daarom zijn wij elke werkdag bereikbaar tot 22.00 ’s avonds. Onze specialisten staan u graag te woord via 036 522 0342. U kunt ook online een afspraak maken.

Hoe wordt smartengeld berekend?

Het berekenen van smartengeld is helaas geen eenvoudige klus. Dat komt omdat de emoties die iemand heeft niet goed aan de buitenkant zijn af te lezen. Daarbij weet u vaak ook pas nadat u hersteld bent, of misschien niet meer herstelt welke schade u daadwerkelijk heeft opgelopen. Deze onzekere onderdelen maken het ingewikkeld om het bedrag van een claim te voorspellen.

Hoe gaan we dan toch te werk om smartengeld te berekenen?

  1. Er wordt eerst gekeken naar het soort en de ernst van het letsel dat u heeft opgelopen. We geven hier een percentage aan. Dit percentage stellen we gelijk aan het functieverlies en het gemis van de levensvreugde.
  2. Daarnaast spelen de volgende factoren een rol:
    • Leeftijd slachtoffer
    • Duur van genezing en herstel
    • Blijvende gevolgen, bijvoorbeeld littekens, of pijn
    • Aantal medische behandelingen.

Deze basiselementen samen bepalen uiteindelijk de hoogte van het smartengeld. Dan zijn er nog andere factoren die kunnen resulteren in een verhoging of een verlaging van het bedrag.

Wat bepaalt of smartengeld hoger of lager uitvalt?

Hoe hard het ook klinkt, in de basis wordt smartengeld vaak bepaald door te bekijken of er sprake is van blijvende invaliditeit, uitgedrukt in een percentage. Dit percentage ‘vertaalt’ zich in geld. Deze manier geeft een redelijke indicatie van het bedrag waar iemand recht op heeft.

Er zijn andere onderdelen die meewegen of een bedrag uiteindelijk hoger of lager uitvalt:

  •  Het slachtoffer verliest zijn of haar baan door het ongeval (verhoging)
  •  Iemand kan zijn of haar hobby’s niet meer beoefenen (verhoging)
  •  De getroffene is vaak geopereerd (verhoging)
  •  Aan het ongeval heeft iemand blijvende ontsierende littekens overgehouden (verhoging)
  •  Iemand heeft mentaal letsel opgelopen naast lichamelijk letsel (verhoging)
  •  Iemand kan alles nog doen, ondanks 18% invaliditeit (verlaging)

Hoeveel smartengeld kunt u verwachten?

Er is dus geen formule om smartengeld te berekenen. Toch is het logisch dat u zich afvraagt hoeveel smartengeld u kunt verwachten nadat u een ongeval heeft meegemaakt met letselschade. Bij Ridder Letselschade weten we dat het u helpt om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de hoogte van uw smartengeld. We staan honderden slachtoffers bij in het claimen van hun smartengeld. Hoewel elke zaak uniek is spelen onderstaande factoren mee.

  • Hoe erger en langduriger het letsel, des te hoger het smartengeld.
  • Hoe meer impact het letsel heeft op het dagelijks leven en toekomstperspectief, hoe hoger vaak het bedrag.
  • We zien dat jongere slachtoffers vaak hogere vergoedingen ontvangen vanwege langdurige impact van het letsel.
  • Psychische en emotionele gevolgen worden naast fysieke gevolgen ook meegewogen.
  • Het soort, de duur en intensiteit van medische en therapeutische behandelingen bepalen mede de hoogte van smartengeld.
  • Hoe langer de herstelperiode, hoe hoger het smartengeld kan uitvallen.
  • Blijvende en zichtbare beperkingen of littekens verhogen veelal de compensatie.

Kan iedereen smartengeld claimen?

Alleen het slachtoffer zelf mag smartengeld eisen. Bent u een nabestaande of een familielid van het slachtoffer dan mag u geen smartengeld claimen. Het staat u wel vrij om het slachtoffer te helpen in het proces om smartengeld te verhalen.

Voor nabestaanden, om- en bijstanders en familieleden die een heftig ongeluk zien of een zwaar gewonde of overleden dierbare ontdekken wordt er, sinds 2002 onder bepaalde voorwaarden, shockschade erkend. De vergoeding hiervoor is een bijzonder soort smartengeld omdat de getuige zelf niet tastbare en dus immateriële schade heeft opgelopen.

Hoe gaat een smartengeldprocedure in zijn werk?

Als u een ongeluk heeft gehad komt er veel op u af. En dan is documenteren van alles wat gebeurt ook nog eens essentieel om de vergoedingen te krijgen waar u recht op heeft. Ridder Letselschade staat u gratis bij in dit administratieve oerwoud. Wilt u alvast zelf een begin maken houd dan de volgende stappen aan:

  1. Bepaal wie uw betrouwbare en ervaren letselschade specialist is.
  2. Beoordeel (leg vast?) de emotionele, psychologische effecten en fysieke verwondingen die u heeft ondervonden.
  3. Vaststellen aansprakelijkheid tegenpartij.
  4. Bewijs verzamelen en schade becijferen.
  5. Claim indienen bij verzekeraar tegenpartij.
  6. Onderhandelen met verzekeraar over een eerlijke en rechtvaardige vergoeding.

 

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Weet dan dat het inschakelen van een letselschade partij voor u meestal gratis is. Wij werken in ieder geval op basis van no cure no pay en berekenen onze diensten pas door zodra de uitbetaling van de smartengeldclaim rond is. Wij volgen dan ons stappenplan voor het claimen van smartengeld dat in het kort ook hierboven vermeld staat.

Stappenplan smartengeld claimen

Deze cliënten gingen u voor

Ik heb een gecompliceerde 3,5 jaar achter de rug door mijn letselschadezaak.

Ridder Letselschade heeft mij altijd gesteund en vanaf dag 1 had ik het gevoel dat ik als een echt persoon behandeld werd.

- S. van der Zee

Uit spontaniteit het bureau ingeschakeld, en bleek dat ik jullie harder nodig had dan ik ooit had gedacht.

Bedankt voor alle hulp!

- Anouk

Voelt heel betrouwbaar, in optreden kordaat, komt alle afspraken zeer stipt na, maakt de waarheid niet mooier, maar is heel duidelijk wat de verwachtingen zijn. Zet de mogelijkheden op een rij met duidelijke uitleg over de voor-en nadelen. Super tevreden!

- M. Schijff-Bracke
Lees meer reviews

Veelgestelde vragen over smartengeld

Hoe lang duurt een smartengeldprocedure?

De duur van een procedure is afhankelijk van de complexiteit van uw zaak, de snelheid van medische beoordelingen en de bereidwilligheid van de tegenpartij om aansprakelijkheid te erkennen. Smartengeld is pas vast te stellen wanneer er een (medische) eindsituatie is ingetreden. Tot dan worden er voorschotten op dat bedrag betaald. Gemiddeld duurt een smartengeldclaim enkele maanden tot enkele jaren.

Moet ik zelf naar de rechter?

Niet altijd. Veel zaken worden buiten de rechter om geschikt. Alleen als er geen overeenstemming wordt bereikt, volgt een rechtszaak.

Wat kost een letselschadejurist?

In veel gevallen worden de kosten van een letselschadejurist vergoed door de aansprakelijke partij, waardoor u zelf niets betaalt.

Bereiken van een specialist

In onze letselschadepraktijk horen we veel dezelfde vragen waar directe of indirecte slachtoffers van een ongeval tegenaan lopen. Op deze pagina geven we een zo goed mogelijk beeld van de vragen die er leven en de antwoorden die onze letselschadejuristen hierop geven. Toch is elke smartengeldzaak uniek. Misschien heeft u een vraag die deze pagina niet beantwoordt.

Onze Ridder Letselschade specialisten staan u graag te woord. Een ongeluk houdt zich niet aan kantoortijden. Daarom zijn wij elke werkdag bereikbaar tot 22.00 ’s avonds.  Onze specialisten staan u graag te woord via 036 522 0342. U kunt ook online een afspraak maken.

Voorbeeld smartengeldcase

Smartengeld bij een busongeval – Een juridische strijd om rechtvaardige compensatie

In 2005 raakte een vrouw betrokken bij een busongeval waarbij ze een gebroken rugwervel opliep. Naast fysieke klachten kampte ze met psychische problemen, waaronder een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze klachten hadden een enorme impact op haar dagelijks leven: ze kon niet meer fietsen, autorijden veroorzaakte angst en ze raakte in sociaal isolement.

De vrouw eiste een smartengeldvergoeding van €35.000, maar de reisorganisatie bood aanvankelijk slechts €1.500 tot €2.500 aan. De rechtbank kende uiteindelijk €10.500 toe, terwijl het gerechtshof het bedrag verhoogde naar €17.500.

Het hof baseerde dit bedrag op de ernst van het letsel, de blijvende fysieke en psychische gevolgen, en de impact op haar levenskwaliteit.

Kern inzichten:

  • Ernst van het letsel: Gebroken rugwervel met blijvende invaliditeit van 22%.
  • Psychische impact: PTSS en blijvende angst bij autorijden en reizen met de bus.
  • Sociale gevolgen: Verlies van zelfstandigheid en sociaal isolement.
  • Smartengeldvergoeding: Aanvankelijk aanbod van €2.500, rechtbank kende €10.500 toe, hof verhoogde dit naar €17.500.
  • Methodiek: Het hof baseerde het oordeel op vergelijkbare zaken.

Conclusie

Deze zaak benadrukt het belang van een gedegen juridische onderbouwing bij smartengeldclaims en de rol van rechterlijke uitspraken in het waarborgen van eerlijke compensatie voor immateriële schade.

Smartengeld claimen met behulp van Ridder Letselschade

Als u immateriële schade heeft opgelopen door een verkeers- of bedrijfsongeluk veroorzaakt door iemand anders, heeft u recht op smartengeld. Het aanvragen van de schadevergoeding is een administratieve klus met veel papierwerk. We kunnen ons voorstellen dat u zich in deze tijden liever richt op uw fysieke en psychische herstel.

Dan is het fijn te weten dat onze specialisten u van A tot Z bijstaan in het regelen van uw smartengeldclaim. De Ridderletselschade juristen zijn op de hoogte van alle actuele wetgeving. Met onze ervaring en persoonlijke aanpak zorgen we ervoor dat u de vergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Neem meteen contact op met een van onze professionals via 036 522 0342. Als u liever een afspraak maakt kan dat ook online op: afspraak maken. Of kom even langs op ons wekelijkse inloopspreekuur op maandagochtend.

© Copyright Ridder Letselschade 2025 Powered by Online marketing bureau iClicks