Een hersenkneuzing moet niet worden verward met een hersenschudding. Vaak ontstaan deze wel op dezelfde manier, namelijk door een klap op of tegen het hoofd, maar een hersenkneuzing is beduidend ernstiger dan een hersenschudding.
Indien er sprake is van een hersenkneuzing die door iemand anders is veroorzaakt, dan kan Ridder Letselschade voor u proberen de letselschade te verhalen bij de veroorzaker van het ongeval. Dit doen wij kosteloos voor u, want onze rekening moet worden betaald door de (verzekeraar van de ) veroorzaker.
“U heeft door toedoen van een ander een hersenkneuzing opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”
– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade
Een hersenkneuzing wordt ook wel een ‘contusio cerebri’ genoemd. Hierbij wordt het hersenweefsel beschadigd, dit in tegenstelling tot de situatie bij een hersenschudding. Bij een hersenkneuzing treedt ook een langere periode van bewustzijnsverlies op dan bij een hersenschudding. Vaak ontstaat door een klap op het hoofd een gekneusde plek in de hersenen, waar bloed en vocht zich ophopen. Daardoor wordt het hersenweefsel weggedrukt waardoor dat beschadigd raakt.
De meest voorkomende symptomen zijn : duizeligheid, hoofdpijn en geheugenproblemen. Ook concentratiestoornissen en snellere vermoeidheid komen voor. Deze klachten lijken wel wat op die na een kop/staartbotsing.
De eerste schadepost die bij iedereen vaak opkomt, is die van het smartengeld oftewel de immateriële schade. Dat is een schadevergoeding voor het aangedane leed en het letsel. Afhankelijk van de hersenkneuzing worden smartengeldbedragen toegekend van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ernst en omvang van de hersenkneuzing.
Als de hersenkneuzing in het dagelijks leven grote gevolgen heeft, kunnen nog andere schadeposten optreden. U moet hierbij denken aan de volgende schadeposten.
Een hersenkneuzing kan tot gevolg hebben dat er arbeidsongeschiktheid optreedt. Dat zal eerder aan de orde zijn bij banen waarbij het concentratievermogen en het geheugen een grote rol spelen. Het salaris moet bij ziekte door een werkgever twee jaar worden doorbetaald, maar dat betekent niet dat er geen schade wordt geleden. Soms is er immers sprake van niet vergoede overuren, of gemiste ploegentoeslag. Die schadeposten kan Ridder Letselschade dan voor u claimen. Indien na twee jaar arbeidsongeschiktheid ontslag volgt, treedt weer een nieuwe situatie op. Ook dan kunnen wij u daarbij goed terzijde staan.
De meeste medische kosten zijn gedekt onder de zorgpolis. Voor zover die kosten niet gedekt zijn, kunnen wij deze voor u claimen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij. U moet hierbij ook denken aan eigen risico of eigen bijdragen.
Hersenkneuzing komt regelmatig voor bij verkeersongevallen. Met name fietsers en voetgangers lopen een groter risico op het ontstaan van dit letsel. Zij lopen namelijk een grotere kans om door een motorvoertuig geschept te worden en dan op de motorkap of op de voorruit terecht te komen.
Onlangs hebben wij een dossier afgerond waarbij sprake was van een hersenkneuzing bij een jongen van 14 jaar. Dit was een ernstige hersenkneuzing en dit dossier is dan ook tijdelijk afgesloten, omdat niet kan worden uitgesloten dat zich in de nabije toekomst, tot een periode van 10 jaar, nog een epileptische aanval voordoet. Aan smartengeld werd voorlopig € 7.500,00 betaald.
Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op uw herstel. Claim uw letselschade bij hersenkneuzing dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.