Van een gordelverwonding kan sprake zijn wanneer er een verkeersongeval is geweest met een motorrijtuig waarbij door de inzittenden (verplicht) een veiligheidsgordel werd gedragen. De veiligheidsgordels zitten als het goed is strak om het lichaam en schuin over de schouder, onder gelang de plaats in het voertuig. Tegenwoordig moeten alle passagiers een gordel dragen als de auto daarmee is uitgerust.
Bij een ernstige aanrijding wordt er plotseling door de gordel druk uitgeoefend op het lichaam, waardoor een sleutelbeenfractuur kan optreden, ribben gekneusd of gebroken kunnen raken en letsel aan de buik en borstkas kan ontstaan. Ridder Letselschade kan de schade die daaruit voortvloeit, kosteloos voor u proberen te verhalen op de aansprakelijke partij.
“U heeft door toedoen van een ander een gordelverwonding opgelopen en dit heeft gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”
– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade
Wanneer aannemelijk kan worden gemaakt dat het letsel daadwerkelijk is ontstaan door de gordelverwonding, kan uw letselschade uit verschillende schadeposten bestaan. Zo kan er sprake zijn van smartengeld, van gederfd inkomen, van medische kosten, van extra kosten ter vervanging van uw arbeidskracht in en rond de woning, etc. Bij studenten kan sprake zijn van studievertraging.
Gordelverwondingen zijn doorgaans niet zo ernstig. Vaak gaat het om tijdelijke klachten die zonder al teveel behandeling vanzelf weer overgaat na enige tijd. Is er echter sprake van een sleutelbeenbreuk, dat kan dan wel tot vervelende complicaties lijden. Zo hebben wij een zaak in behandeling gehad waarbij een aanrijding plaatsvond die zo heftig was, dat iemands sleutelbeen door de autogordel in vier stukken was gebroken, waarbij één van de delen door het vel naar buiten stak. Daar werd uiteindelijk een smartengeldvergoeding aan toegekend van € 20.000,00, omdat deze persoon haar werkzaamheden als turninstructrice niet meer kon uitvoeren. Doorgaans moet u denken aan bedragen van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s aan smartengeldvergoeding.
De medische kosten zullen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Mochten er echter cosmetische aspecten een rol spelen, dan zullen die kosten bij de verzekeraar van de tegenpartij moeten worden geclaimd. Immers, die kosten hoeft een zorgverzekeraar niet te betalen.
Soms raakt iemand tijdelijk arbeidsongeschikt door een gordelverwonding. In dat geval zal het loon vaak moeten worden doorbetaald door de werkgever, maar niet altijd gebeurt dat ook volledig. Soms worden overuren niet betaald of ploegentoeslagen gemist. Die schade claimen wij dan bij de aansprakelijke partij.
Als iemand door een gordelverwonding tijdelijk niet kan worden ingezet bij het voeren van de huishouding of het verrichten van allerhande werkzaamheden in en rond de woning, kunnen de kosten die gemoeid zijn met het vervangen van die werkzaamheden, als schade worden geclaimd.
Gordelverwondingen kunnen zich manifesteren op verschillende terreinen, zoals:
Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak van A tot Z uit handen. Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op uw herstel. Claim uw letselschade bij een gordelverwonding dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.