Ridder Letselschade, expert in letselschadeclaims

Smartengeld wetgeving

Letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval, verkeersongeluk of ander ongeval heeft vanzelfsprekend een grote impact op uw leven. Bij Ridder Letselschade begrijpen we dat als geen ander en helpen we u bij het claimen van uw schade. Een ander woord voor smartengeld is ook wel immateriële schade. De wetgeving rond dit onderwerp is nog in ontwikkeling. Daarom helpen onze ervaren medewerkers u graag bij het claimen van uw vergoeding. Wij zetten uw belangen voorop en begeleiden u door het juridische proces.

De voordelen van Ridder Letselschade:

  • Ervaren juristen met kennis van wetgeving over smartengeld
  • Persoonlijke benadering en ondersteuning tijdens het gehele proces
  • We bieden vrijblijvend en kosteloos juridisch advies
    Nationaal Keurmerk Letselschade
  • Een hoge slagingskans voor het verkrijgen van vergoedingen

Heeft u te maken gehad met een ongeval en bent u benieuwd of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan onze letselschadetest of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Snel naar:

Wat is smartengeld?

Wanneer we het hebben over smartengeld, bedoelen we de schadevergoeding die men krijgt voor immateriële schade. Dit is schade die minder makkelijk in bedragen is uit te drukken omdat het gaat om zaken zoals pijn, verdriet en verlies van levensvreugde na een ongeval. Het gaat bij smartengeld dus vooral om de emotionele en psychische impact van het letsel. Smartengeld is een onderdeel van de totale schadevergoeding omdat u ook een vergoeding kunt claimen voor materiële schade, zoals kleding, voertuigen en verlies van inkomsten.

Het is lastig om pijn, verdriet en andere emoties in geld uit te drukken, waardoor het berekenen van de hoogte van het smartengeld niet eenvoudig is. Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis van wetgeving en uitspraken van rechters rond smartengeld, kunnen we u bij Ridder Letselschade van begin tot eind helpen met uw claim.

Recht op smartengeld

De vergoeding voor emotionele en psychische schade na een ongeval is wettelijk geregeld. Het doel van smartengeld is om slachtoffers een rechtvaardige compensatie te bieden voor hun leed. Volgens de wet hebben slachtoffers recht op smartengeld in situaties zoals verkeersongelukken, bedrijfsongevallen en medische fouten. Het gaat om zowel lichamelijke als geestelijke schade, zoals chronische pijn, littekens en psychische trauma’s.

Schadevergoeding na rechtszaak

Schadevergoedingen in de vorm van smartengeld komen voor bij zowel strafzaken als civiele procedures. In het geval van een strafzaak kan een rechter de dader verplichten om een schadevergoeding te betalen. Dit gebeurt meestal wanneer een dader schuldig wordt bevonden aan een (gewelds)misdrijf of een verkeersongeval. Het betalen van smartengeld vormt dan een onderdeel van de straf.

Bij een civiele procedure heeft een slachtoffer de mogelijkheid om een aparte rechtszaak aan te spannen tegen de veroorzaker van de schade. Vaak is dat niet nodig. Tijdens de procedure wordt de hoogte van het smartengeld bepaald op basis van de immateriële schade als gevolg van een ongeval. Bij Ridder Letselschade begrijpen we dat dit voor veel mensen ingewikkeld is, daarom bieden wij deskundige begeleiding bij het claimen van smartengeld. Soms is een civiele procedure daardoor niet eens nodig.

Hoogte smartengeld berekenen

Het berekenen van de hoogte van smartengeld kan eigenlijk niet, de hoogte is alleen in te schatten. Er spelen verschillende factoren mee, zoals de aard en de ernst van het letsel, de duur van het herstel en de impact op uw dagelijks leven. Daarbij wordt er naar eerdere rechterlijke uitspraken gekeken om een referentiekader te bepalen. In Nederland gebruiken we de Smartengeldgids  om de hoogte van de schadevergoeding in te schatten. Deze dient als basis bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding.

Smartengeld vrij van inkomstenbelasting

Smartengeld wordt netto uitgekeerd, u betaalt hierover dus geen inkomstenbelasting in box 1. Hierdoor bent u als slachtoffer verzekerd van het feit dat u de vergoeding volledig ontvangt ter compensatie van uw schade. Ontvangt u een uitkering? Smartengeld heeft hier soms invloed op omdat een deel ingehouden kan worden. Bij Ridder Letselschade vragen wij voor onze cliënten een belastinggarantie aan. Hiermee zorgen we ervoor dat u een optimale schadevergoeding uitgekeerd krijgt, zonder fiscale verrassingen.

Wet Vergoeding Affectieschade voor naasten

De Wet Vergoeding Affectieschade biedt naasten van ernstig gewonde of overleden slachtoffers recht op een financiële compensatie voor hun emotionele en psychische leed. Deze wet is in het leven geroepen om het verdriet te erkennen die een ernstig ongeval of overlijden heeft op dierbaren van slachtoffers. Voorbeelden van affectieschade zijn gevallen waarbij een gezinslid bij een verkeersongeval om het leven is gekomen of ernstige mishandeling waarbij een familielid blijvend letsel heeft opgelopen. Deze situaties hebben niet alleen een enorme impact op slachtoffers zelf, maar ook op hun gezinsleden, vrienden en overige familieleden.

Shockschade voor dierbaren van slachtoffers

Shockschade is een schadevergoeding voor immateriële schade die bedoeld is voor naasten van een slachtoffer. Het gaat bijvoorbeeld om naasten die getuige zijn geweest van een misdaad, ongeval of een andere ernstige gebeurtenis. Deze vorm van schadevergoeding is bedoeld voor naasten die door het meemaken van een traumatische gebeurtenis zelf psychische schade hebben opgelopen. Denk daarbij aan mensen die getuige zijn geweest van een familielid dat een ernstig ongeval heeft gehad of die direct worden geconfronteerd met ernstig letsel van een geliefde. Bij een vergoeding wegens shockschade gaat het zowel om een materiële als eenimmateriële schadevergoeding.

Voorbeelden smartengeld

Bij Ridder Letselschade hebben we ruime ervaring met het claimen van smartengeld voor diverse situaties. Dit varieert van verkeersongelukken, bedrijfsongevallen en ongevallen met dieren. Onze deskundige juristen hebben talloze slachtoffers geholpen om een vergoeding te verkrijgen voor hun emotionele en psychische schade. Bent u benieuwd naar situaties waarin wij succesvol letselschade hebben geclaimd? Bekijk dan eens onze voorbeelden van smartengeld.

Smartengeld claimen met behulp van Ridder Letselschade

Wij helpen u graag bij het claimen van smartengeld. De juristen van Ridder Letselschade zijn op de hoogte van de actuele wetgeving rond smartengeld en staan u bij tijdens een juridisch proces. Met onze ervaring en persoonlijke aanpak zorgen we ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of plan direct een afspraak in.

Gerechtelijke uitspraken waarbij smartengeld is uitgekeerd

In onderstaande voorbeelden heeft een rechter besloten dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het betalen van smartengeld. Klik op een van de nieuwsberichten voor meer informatie over de hoogte van de schadevergoeding.

Hoge smartengeld vergoeding ondanks leeftijd

De rechtbank in Midden- Nederland heeft onlangs een interessante uitspraak gedaan in een vordering van een dame van 75 jaar. Zij bracht de kwestie voor de rechter via een deelgeschil. Dat is een verzoekschriftprocedure waarin alleen één onderdeel ter beoordeling aan de rechtbank wordt voorgelegd.

Lees meer

Verzekeraar aansprakelijk voor smartengeld van vader na overlijden dochter?

In deze zeer treurige zaak moet de rechter de vraag beantwoorden of de verzekeraar aansprakelijk is voor shockschade van de vader van een verkeersslachtoffer.

Lees meer

Ziekenhuis Utrecht betaalt recordbedrag smartengeld

Het ziekenhuis van de Universiteit van Utrecht (UMCG) betaalt een recordbedrag aan smartengeld. Na een medische fout wordt aan het slachtoffer een bedrag aan smartengeld betaald van € 350.000,00.

Lees meer

Smartengeld moet hoger!

De rechtbank in Noord Holland vindt dat hogere bedragen bij smartengeld moeten worden toegekend. Althans, daar komt de redenering van de rechtbank wel op neer, getuige de uitspraak die op 11-9-2014 werd gepubliceerd. Toedracht veroorzaking letselschade Een bokser wordt door een groep mannen neergeschoten.

Lees meer

Vergoeding affectieschade: smartengeld voor nabestaanden

Volgens diverse bronnen wil Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) de vergoeding van letselschade en overlijdensschade verruimen. Er moet met name een ruimere vergoeding komen voor kosten die wegens verpleging, verzorging en begeleiding door naasten worden gemaakt. De huidige wettelijke regeling is beperkt, want alleen de kosten tot het bedrag dat men kwijt zou zijn als professionele hulp wordt ingeschakeld, komen voor vergoeding in aanmerking.

Lees meer

Smartengeld op ‘oude’ manier vastgesteld

Smartengeld Het Hof in Den Bosch heeft de vergoeding van smartengeld op de ‘oude’ manier vastgesteld.

Lees meer

Sneller smartengeld na vertraging

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald, dat er vaker smartengeld moet worden toegekend. Het Hof bepaalde namelijk, dat vliegtuigpassagiers ook een vergoeding voor immateriële schade moeten ontvangen bij vertragingen of geannuleerde vluchten. Dat maakte het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bekend.

Lees meer

Deelgeschil: smartengeld na arbeidsongeval

Op 08-09-2011 is een uitspraak van de kantonrechter in Bergen op Zoom over een deelgeschil over de vergoeding van smartengeld na een arbeidsongeval gepubliceerd. In die zaak werden ook de buitengerechtelijke kosten gevorderd, in totaal zo’n € 30.000,00 voor de procedure in het deelgeschil en wat er kennelijk als onbetaald nog openstond.

Lees meer

Voorschot smartengeld toegekend

De rechtbank te Dordrecht heeft een vordering in kort geding tot het betalen van een voorschot op het smartengeld, toegekend. Ongeval met boot Het slachtoffer is een man van nu 28 jaar oud. Hij is op 8 augustus 2008 van een snelle motorboot gevallen die bestuurd werd door de veroorzaker van de letselschade.

Lees meer

Smartengeld genormeerd bij licht letsel

De Letselschaderaad heeft genormeerde bedragen voor smartengeld opgenomen in een nieuwe richtlijn voor licht letsel.Deze richtlijn is van toepassing op licht letsel, dat naar verwachting binnen 6 maanden na het ongeval restloos hersteld is. In de richtlijn, die voor letselschade zaken vanaf 1 januari 2010 van toepassing is, wordt ook een stappenplan beschreven waaraan de verzekeraar zich moet houden.

Lees meer

Veelgestelde vragen over smartengeld

De specialisten van Ridder Letselschade ontvangen regelmatig uiteenlopende vragen over smartengeld. Hieronder geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom smartengeld. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag.

Wat valt er onder smartengeld?

Smartengeld is een vorm van immateriële schadevergoeding als gevolg van een ongeval, door toedoen van een ander. Naast emotionele, geestelijke en psychische schade, vallen ook zaken als verminderde levensvreugde en verdriet onder smartengeld.

Wat is het verschil tussen smartengeld en letselschade?

Wanneer u materiële of immateriële schade heeft opgelopen als gevolg van een ongeluk, dan noemen we dat letselschade en heeft u recht op een letselschadevergoeding. Als de letselschade psychisch, geestelijk en/of emotioneel is, dan is dat immateriële schade en noemen we de vergoeding hiervoor smartengeld.

Hoe wordt smartengeld uitbetaald?

In de meeste gevallen wordt het smartengeld zonder vooraankondiging uitgekeerd. De verzekeringsmaatschappij houdt eventueel eerder uitgekeerde voorschotten in op het totale bedrag. Het is ook mogelijk om een periodieke uitkering aan te vragen, waarbij u jaarlijks een deel ontvangt, maar dat komt vrijwel nooit voor.

Heb ik recht op smartengeld als ik ben aangereden op de fiets?

Wanneer u als fietser bent aangereden door een voertuig zoals een auto, bus of tram en u heeft hierbij immateriële letselschade opgelopen, dan heeft u recht op smartengeld. Omdat een fietser een zwakke verkeersdeelnemer is, is de automobilist in principe aansprakelijk bij een ongeval.

Werkzaam door heel Nederland

Ridder Letselschade is als specialist in smartengeld werkzaam door heel Nederland, we komen kosteloos naar u toe! Zo kunt u onder andere bij ons terecht in de volgende regio’s:

Wilt u weten op hoeveel smartengeld u recht heeft?

Dan staan onze smartengeld specialisten voor u klaar! Heeft u vragen over het berekenen van smartengeld of de gratis juridische hulp die we aanbieden? Belt u gerust met 036 522 0342 of vul het onderstaand contactformulier in.

Wilt u meer smartengeld voorbeelden ontvangen? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

    © Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks