Als slachtoffer van een ongeval kunt u te maken krijgen met verlies zelfwerkzaamheid. U maakt dan extra kosten doordat u letselschade opgelopen heeft en een ander moet inhuren om bepaalde werkzaamheden voor u te verrichten. Wanneer een ander verantwoordelijk is voor uw letselschade, kunt u deze kosten vergoed krijgen in uw letselschadeclaim.
Ridder Letselschade helpt u geheel gratis bij het claimen van verlies zelfwerkzaamheid. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat wij u kunnen uitleggen dat een no cure no pay overeenkomst helemaal niet voordelig voor u is.
“U heeft door toedoen van een ander beenletsel opgelopen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor uw dagelijks leven. U heeft dus recht op een schadevergoeding! Ik neem al het werk rondom de zaak uit handen en zorg dat u een schadevergoeding krijgt. U kunt zich dan volledig richten op uw herstel.”
– Tjip Ridder, Directeur Ridder Letselschade
Bij verlies van zelfwerkzaamheid moet u denken aan het niet meer kunnen uitvoeren van werkzaamheden in en om uw woning, of dat nou een huurwoning of een koopwoning is. U kunt schade claimen indien u kosten moet maken voor het inhuren van derden om die werkzaamheden te doen, als u een aantal dingen kunt bewijzen. U moet allereerst aannemelijk kunnen maken dat u bepaalde activiteiten zou hebben uitgevoerd als het ongeval niet was gebeurd en u geen letsel zou hebben opgelopen. U kunt dat natuurlijk niet bewijzen, u hoeft dat alleen maar aannemelijk te maken. Daarnaast moet u bewijzen dat u die activiteiten hebt moeten uitbesteden aan derden die u daarvoor ook hebt betaald. U kunt dus bijvoorbeeld een hovenier een offerte laten uitbrengen voor het verrichten van activiteiten in uw tuin en vervolgens ook de nota van de hovenier betalen als de activiteiten zijn uitgevoerd. De kosten kunt u dan inclusief btw als schade indienen.
Een andere mogelijkheid is het laten begroten van de schade via de richtlijn verlies van zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad, zie volgende alinea.
De Letselschade Raad heeft enkele jaren geleden een richtlijn uitgebracht met behulp waarvan de schade wegens verlies van zelfwerkzaamheid kan worden geschat. Het gaat hier dan niet meer om concrete kosten, maar er wordt gekeken naar wat voor soort huis, wat voor soort tuin, hoe groot, welke staat van onderhoud et cetera er bij u als slachtoffer sprake is. Er wordt dan gewerkt met normbedragen, dat zijn vaste bedragen die worden uitgekeerd wanneer u bijvoorbeeld een koophuis hebt, een grote tuin en zelf veel onderhoud zou hebben gedaan indien het ongeval niet was gebeurd. Als u bovendien dan nog volledig beperkt bent, kunt u het volledige normbedrag als schade claimen. Er worden dan veel lagere eisen gesteld aan het leveren van bewijs dat die kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. Dit noemen wij ook wel een abstracte berekening van de schade. U hoeft dus geen facturen en bonnen over te leggen, omdat alles via genormeerde bedragen wordt gedaan.
Er wordt verschil gemaakt tussen een eigen woning en een huurwoning, omdat normaal gesproken de buitenkant van een huurwoning alsmede de grote reparaties, voor rekening zijn van de verhuurder. Schilderwerk aan de buitenzijde hoeft een huurder immers niet uit te voeren. Ook wordt er rekening gehouden met de tuin waar alle onderhoud moet plaatsvinden of een woning zonder tuin. Vanaf 1 januari 2014 is het hoogste normbedrag € 1.140,00 per jaar, waarbij dan sprake is van een eigen woning met tuin waarbij alle onderhoud zelf zou worden uitgevoerd. Indien die eigen woning vrijstaande woning is, wordt het bedrag met een factor 1,3 verhoogd. Voor een rijtjeshuis wordt een factor 0,8 en voor een flat of appartement een factor 0,7 toegepast. Uiteraard moet ook nog worden vastgesteld in welke mate iemand beperkt is voor het uitvoeren van taken die tot de zelfwerkzaamheid gerekend kunnen worden.
Indien er sprake is van blijvend letsel en blijvende schade die ook in de toekomst gaat doorlopen, wordt de richtlijn toegepast tot een eindleeftijd van 70 jaar. Echter, in de rechtspraak komen ook al hogere leeftijden voor voor het berekenen van deze schadepost. Desnoods kan altijd via een deskundige (arbeidsdeskundige) een betere schatting worden gemaakt van de schadepost verlies van zelfwerkzaamheid.
Ridder Letselschade zorgt dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Onze juristen nemen uw zaak vrijwel volledig uit handen. U moet ons natuurlijk wel van de nodige bewijsstukken voorzien! Wij nemen contact op met de aansprakelijke partij en zorgen dat u zich alleen hoeft te richten op herstel. Claim uw verlies zelfwerkzaamheid dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036-522 03 42, via info@ridder-letselschade.nl of via het onderstaande contactformulier.