Ridder Letselschade, expert in letselschadeclaims
Ziekenhuis Utrecht betaalt recordbedrag smartengeld

Ziekenhuis Utrecht betaalt recordbedrag smartengeld

Tjip Ridder

Het ziekenhuis van de Universiteit van Utrecht (UMCG) betaalt een recordbedrag aan smartengeld. Na een medische fout wordt aan het slachtoffer een bedrag aan smartengeld betaald van € 350.000,00. Dat is verreweg het hoogste bedrag aan smartengeld (voor zover dat bekend is) dat in Nederland ooit is betaald. Toevallig werd het oude record onlangs verbroken van € 136.000,00 (HIV-patiënt) naar € 200.000,00 (ernstige verbranding). Dit lijkt een hoog bedrag, maar in een land als Duitsland ligt de bovengrens op een half miljoen euro.

Smartengeld in het buitenland

Onlangs vond op de Erasmus Universiteit Rotterdam een seminar plaats over smartengeld. Daar werd duidelijk, dat Nederland onder de middenmoot hangt wat betreft de omvang van de uitgekeerde smartengeldbedragen. Terecht merkte Theo Kremer (PIV) op dat niet alleen maar naar de omvang van het smartengeld moet worden gekeken, maar ook naar bijvoorbeeld de vergoeding van andere schadeposten. Om dan de vergelijking met Duitsland te maken, daar worden de kosten van rechtshulp niet zo ruim vergoed als in Nederland en daar is het dus moeilijker om een zaak te beginnen.

Waarom smartengeld hier zo laag?

Algemeen wordt dat toegeschreven aan onze van oorsprong zuinige, Calvinistische, inslag. Vroeger was de kreet “Ieder draagt zijn eigen schade” algemeen ingeburgerd. Je claimde niet zo gauw je schade bij een ander. Dat idee is aardig omgeslagen, als er nu iets gebeurt, kijkt men eerst naar waar de schade geclaimd kan worden.

Smartengeldgids

Een andere oorzaak kan zijn, dat veel letselschadeclaims in der minne, dus zonder tussenkomst van de rechter, worden afgehandeld. De schatting is, dat dit voor ongeveer 95% van de dossiers geldt. Daardoor komen de smartengeldbedragen niet zo gauw in de publiciteit en worden ze bovendien niet opgenomen in het zogenaamde smartengeldgids van de ANWB. Dat is een veelgebruikt richtsnoer voor het bepalen van de hoogte van smartengeld, maar heeft als nadeel dat daarin alleen het smartengeld wordt opgenomen dat door een rechter is toegewezen.

Smartengeld berekenen?

Elders op de site (klik hier) staat een artikel over het berekenen van smartengeld. Berekenen kan simpelweg niet, het blijft schatten, ook voor een rechter. Je moet met alle omstandigheden rekening houden en dan nog, wie bepaalt uiteindelijk hoeveel smart iemand heeft? In deze zaak zal er rekening mee gehouden zijn dat het een ernstige fout betrof die aan de vrouw een hogere kans op een beter behandelingsresultaat heeft ontnomen. Bovendien heeft zij nog maar kort te leven. Dat wordt door sommigen als een verhogende factor gezien, voor anderen als verlagende factor. Feit blijft dat dit een vreselijke situatie is waarin de vrouw is beland, die ook door dit hoge bedrag aan smartengeld, niet kan worden goedgemaakt.

Vragen over smartengeld

Hebt u een vraag over smartengeld? Bel of mail ons gerust of klik hier voor het contactformulier.

De laatste blogs

Default Image

Van hondenbeet tot letselschade, hoe zit dat?

Een hond is een mens zijn beste vriend, maar zelfs de trouwste viervoeter kan onvoorspelbaar reageren. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. In de gemeenten Epe, Apeldoorn, Kampen en Ermelo is het aantal meldingen van bijtincidenten met honden toegenomen (Boer, 2024). Wat zijn de oorzaken van deze toename, en […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Waarom keurmerkkantoren lid moeten worden van de NLE

Medio 2023 is Ridder Letselschade weer lid geworden van de branchevereniging Nederlandse Letselschade Experts (NLE). Wij merkten namelijk dat de NLE ondertussen was uitgegroeid tot een volwaardige branchevereniging, die de belangen van de aangesloten leden en daarmee van slachtoffers die letselschade willen claimen, behartigt. Belangrijk is om te vermelden dat de NLE alleen toegankelijk is […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Hoe zit het met de kosten wanneer je letselschade wilt claimen?

Vaak krijgen wij vragen van (mogelijke) cliënten hoe het met de kosten zit die ze moeten betalen voor het claimen van hun letselschade, de zogenaamde buitengerechtelijke kosten. Vaak vraagt men of het op basis van no cure no pay kan. Dat kan dus niet, maar onze oplossing is nog veel voordeliger voor de cliënt. Dat […]

Tjip Ridder

Lees meer
© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks