Veiligheid op de werkvloer niet gegarandeerd
Bent u slachtoffer geweest van een ongeval tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden? Dan spreken we over een bedrijfs- of arbeidsongeval. Onlangs werd bekend dat in Nederland jaarlijks zo’n 200.00 arbeidsongevallen plaatsvinden waarvan 2.300 ernstig zijn, aldus het RIVM. In 2023 verloren 69 mensen hun leven door een arbeidsongeval. Gemiddeld genomen was er in 2023 sprake van 27 ongevallen per 100.000 banen.
Hoewel dit aantal vergelijkbaar is met eerdere jaren, benadrukt het de risico’s die werknemers lopen, vooral in sectoren zoals de bouw, industrie en transport. Ondanks de veiligheidsmaatregelen blijven ongelukken gebeuren. Maar wat moet u doen als u betrokken raakt bij een arbeidsongeval? En wat mag u van uw werkgever verwachten?
Wat is een arbeidsongeval?
Een arbeidsongeval, ook wel bedrijfsongeval genoemd, is volgens de Arbeidsomstandighedenwet een incident op het werk of tijdens werktijd dat leidt tot letsel, met ziekteverzuim als gevolg.
Arbeidsongevallen moeten direct door de werkgever bij de Arbeidsinspectie worden gemeld als:
- het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis
- er sprake is van blijvend letsel
- het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval
Blijkt later pas dat er sprake is van een ziekenhuisopname of blijvend letsel? Dan moet de werkgever het ongeval alsnog direct melden.
Arbeidsmigranten vaker slachtoffer
Bij arbeidsmigranten vinden er meer bedrijfsongevallen plaats dan bij overige slachtoffers (Nederlanders en arbeidsmigranten die bij gemeenten ingeschreven staan). Arbeidsmigranten doen vaak ongeschoold, laagbetaald en tijdelijk werk in sectoren waar de risico’s op arbeidsongevallen al hoger zijn. Door cultuur- en taalbarrières begrijpen arbeidsmigranten mogelijk ook de veiligheidsinstructies niet en zijn zij minder vaak geneigd te klagen over onveilige omstandigheden wegens een afhankelijkheidssituatie.
Verder zijn mannen vaker slachtoffer dan vrouwen. In de sector zorg zijn mensen van 55 jaar of ouder vaker slachtoffer van een arbeidsongeval, terwijl in de sectoren landbouw, visserij en bosbouw mensen onder de 25 jaar juist vaker slachtoffer zijn. ‘Vallen’ is het meest voorkomende ongevalstype, gevolgd door ‘in contact met arbeidsmiddel of object’ en ‘door iets geraakt’.
Zorgplicht werkgever
Een werkgever heeft een zogenoemde zorgplicht. Dit betekent dat een werkgever verantwoordelijk is voor het zorgen voor een veilige werkplek. Dat houdt weer in dat hij zoveel mogelijk moet voorkomen dat u ziek wordt, een ongeval krijgt of te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. Ook moet een werkgever aan u uitleggen hoe u veilig werkt en hier ook op controleren. Een werkgever dient dus redelijke maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat een werknemer tijdens het werk geen schade oploopt.
Wanneer u slachtoffer bent van een bedrijfsongeval, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. Een uitzondering is, wanneer er bij de werknemer sprake is van opzet of bewust roekeloos gedrag, maar dat is vaak niet of heel moeilijk te bewijzen. Dat houdt dus in dat u al heel gauw recht hebt op een schadevergoeding.
Wat te doen bij een arbeidsongeval?
Wanneer u slachtoffer bent geworden van een arbeidsongeval, dient u uw werkgever aansprakelijk te stellen. Dit is natuurlijk niet leuk, maar helaas wel de enige weg naar een eventuele schadevergoeding. Een werkgever is vaak verzekerd tegen letselschade door een bedrijfsongeval. We verhalen de schade dan ook op de verzekeraar van de werkgever. Wanneer een werknemer gemotiveerd stelt dat er tijdens werktijd een ongeval heeft plaatsgevonden, ligt de bewijslast bij de werkgever. Deze dient dan te bewijzen dat het anders ligt. Lukt dit niet? Dan is de werkgever verplicht schadevergoeding te betalen. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de situatie en de gemaakte kosten.
Twijfelt u of u recht heeft op een schadevergoeding na een arbeidsongeval? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.
De laatste blogs
PIV-staffel – Wat is het en werkt het in uw voordeel?
U schakelt een letselschade-expert in om uw schade te verhalen, maar wie betaalt de kosten? Gelukkig hoeft u zich daar als slachtoffer geen zorgen over te maken. De kosten voor juridische bijstand worden doorgaans verhaald op de aansprakelijke partij, vaak een verzekeraar. Maar hoe wordt bepaald wat een redelijke vergoeding is? En wie beslist hoeveel […]
Ongeluk door gladheid tijdens de winterse maanden
Het winterse weer is in aantocht. Enkele weken geleden zorgde lokale gladheid in grote delen van Nederland al voor gevaarlijke situaties en volgens modellen van weeronline.nl belooft het de laatste week van december ook ijskoud te worden. Hoewel een witte kerst voor velen een droom is, brengen sneeuw, ijzel en hagel ook aanzienlijke risico’s met […]
Veiligheid op de werkvloer niet gegarandeerd
Bent u slachtoffer geweest van een ongeval tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden? Dan spreken we over een bedrijfs- of arbeidsongeval. Onlangs werd bekend dat in Nederland jaarlijks zo’n 200.00 arbeidsongevallen plaatsvinden waarvan 2.300 ernstig zijn, aldus het RIVM. In 2023 verloren 69 mensen hun leven door een arbeidsongeval. Gemiddeld genomen was er in 2023 […]