Nekklachten na ongeval
Wij hebben onlangs onze dossiers geanalyseerd op basis van de klachten die daarin naar voren komen. Daaruit blijkt, dat het merendeel van de klachten nekklachten betreft. Veel ongevallen hebben namelijk betrekking op kop-staart aanrijdingen waarna (en waardoor!) nekklachten ontstaan.
Nekklachten versus whiplash
Tegenwoordig wordt door behandelend medici al gauw gesproken over een whiplash. Die wordt ook wel Post Traumatisch Whiplash Syndroom (of Disorder) genoemd. Sommige medici vinden dat een modeverschijnsel, omdat het vroeger niet zou bestaan. Tja, een computer bestond vroeger ook niet, zeggen we dan.
Maar, schiet een patiënt er wel zoveel mee op als er een etiket ‘whiplash’ op nekklachten wordt geplakt? Aan de ene kant wel, omdat het bij whiplash niet alleen om nekklachten gaat. Vaak spelen ook klachten als hoofd- en nekpijn, rugpijn, geheugenproblemen, concentratiestoornis, vermoeidheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, etc. een rol.
Van nekklachten naar beperkingen
Medici vinden niets wanneer je je met een whiplash meldt. Maar, als er wel sprake is van een bepaald type ongeval en alle klachten en medische behandelingen zijn goed in kaart gebracht, dan kunnen klachten wel aantoonbaar beperkingen opleveren. In veel rechterlijke uitspraken wordt verwezen naar een oude uitspraak, genaamd ‘Zwolsche Algemeene- De Greef’ waarin dat met zoveel woorden werd aangenomen. Die uitspraak is ook nu nog steeds van kracht. Er is dan sprake van juridische causaliteit, terwijl er medisch geen causaal verband kan worden aangetoond.
Je moet je dan ook meer focussen op het goed laten beschrijven van de klachten en het zo snel mogelijk bezoeken van een arts, fysiotherapeut of ziekenhuis. Hoe langer je wacht, des te moeilijker het wordt om aan te tonen dat er sprake is van beperkingen door het ongeval en de whiplash.
Vragen over nekklachten?
Hebt u nekklachten na/door een ongeval en wilt u weten of u schade kunt vorderen? Bel ons gerust op, het kost u niets. Op werkdagen zijn wij tot 22.00 uur bereikbaar via 036-5220342.
De laatste blogs
Veiligheid op de werkvloer niet gegarandeerd
Veiligheid is niet altijd gegarandeerd op de werkvloer Bent u slachtoffer geweest van een ongeval tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden? Dan spreken we over een bedrijfs- of arbeidsongeval. Onlangs werd bekend dat in Nederland jaarlijks zo’n 200.00 arbeidsongevallen plaatsvinden waarvan 2.300 ernstig zijn, aldus het RIVM. In 2023 verloren 69 mensen hun leven door […]
Tjip Ridder
Wintertijd en letselschade: ongelukkige combinatie!
Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan. ’s Morgens is het dan wel minder lang donker, maar in de namiddag valt de schemering toch wat eerder. Waar de een hier maar enkele dagen aan hoeft te wennen, is een ander juist voor een langere periode ontregeld. Niet alleen […]
Tjip Ridder
Van hondenbeet tot letselschade, hoe zit dat?
Een hond is een mens zijn beste vriend, maar zelfs de trouwste viervoeter kan onvoorspelbaar reageren. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 150.000 mensen door een hond gebeten. In de gemeenten Epe, Apeldoorn, Kampen en Ermelo is het aantal meldingen van bijtincidenten met honden toegenomen (Boer, 2024). Wat zijn de oorzaken van deze toename, en […]