Ridder Letselschade, expert in letselschadeclaims
Ongeluk door gladheid tijdens de winterse maanden

Ongeluk door gladheid tijdens de winterse maanden

Tjip Ridder

Het winterse weer is in aantocht. Enkele weken geleden zorgde lokale gladheid in grote delen van Nederland al voor gevaarlijke situaties en volgens modellen van weeronline.nl belooft het de laatste week van december ook ijskoud te worden. Hoewel een witte kerst voor velen een droom is, brengen sneeuw, ijzel en hagel ook aanzienlijke risico’s met zich mee. In dit artikel bespreken we de risico’s van winterse neerslag en delen we tips om de winter zonder ongeluk door te komen.

Wie is er aansprakelijk bij een ongeval door gladheid?

Iedere deelnemer in het verkeer heeft een verantwoordelijkheid, ongeacht het weer. Bij gladheid wordt de kans op een ongeval met 10 tot 20% vergroot. Op grond van het weerbericht en waarschuwingen is gladheid bijna altijd te voorspellen en dient u zich dus aan te passen aan de weersomstandigheden.

Raakt u in een ongeval doordat er bijvoorbeeld niet goed gestrooid is? Dan kunt u in sommige gevallen de gemeente of Rijkswaterstaat aansprakelijk stellen. De meeste gemeentes hebben de strooiplannen op hun website vermeld staan. Als de gemeente of Rijkswaterstaat afwijkt van het strooiplan en u betrokken raakt bij een ongeval op een weg die gestrooid had moeten zijn, kunt u hen aansprakelijk stellen. Uiteraard moet u dan eventueel kunnen bewijzen dat het ongeval is veroorzaakt door de gladheid en niet doordat u zelf een fout maakte.

Bij gladheid kan er ook sprake zijn van een eenzijdig ongeval waar u letsel aan overhoudt. Wanneer u naast uw autoverzekering een schadeverzekering inzittenden (SVI) heeft afgesloten, kunt u de schade die is ontstaan, vergoed krijgen.

Heeft u hulp nodig bij het aansprakelijk stellen of wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Neem dan contact met ons op. Onze ervaren juristen denken graag met u mee. En, onze werkzaamheden zijn volledig kosteloos.

Kettingbotsing en whiplash

Een (ketting-) botsing komt regelmatig voor bij gladheid. Doordat er sprake is van een langere remweg en weggebruikers onvoldoende afstand houden, wordt er niet tijdig geremd en ontstaat er dus een kettingbotsing of kop-staartbotsing. Vaak is er in zo’n situatie niet enkel sprake van blikschade, maar heeft de plotselinge klap die u krijgt van een achteropkomende auto of motor ook whiplashachtige klachten als gevolg.

Bij een kettingbotsing is in de meeste gevallen de achteroprijder aansprakelijk voor het verkeersongeval. De Wegenverkeerswet gaat er namelijk van uit dat deze niet voldoende afstand heeft bewaard. Wanneer u van achteren bent aangereden, heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding van de aansprakelijke partij.

Bij een whiplash is direct na het ongeval niet vast te stellen hoe hoog de schadevergoeding wordt. Voor een whiplash bestaat namelijk geen standaard schadevergoeding. We kijken naar een drietal zaken om te bepalen op hoeveel geld u recht heeft:

  1. De ernst van uw letsel is de basis van de schadeberekening
  2. De duur van uw herstel
  3. De invloed van de letselschade op uw dagelijks leven nu en in de toekomst

De hoogte van de schadevergoeding kunnen we pas berekenen wanneer u volledig bent hersteld of wanneer het duidelijk is dat de schade blijvend is.

Heeft u whiplashachtige klachten of is er sprake van ander letsel? Vul onze letselschadetest in en kom er binnen 3 minuten achter of u recht heeft op een schadevergoeding.

Hoe te rijden bij gladde wegen?

Niet alleen sneeuw en ijzel zorgen voor gladde wegen; ook modder, natte bladeren of andere vormen van een vervuild wegdek zijn oorzaak voor gladheid. Om te voorkomen  dat u in een ongeluk belandt, volgen hier enkele tips voor veilig rijden bij gladheid.

Houd afstand

Net als bij mist is het raadzaam om de afstand tot uw voorganger te verdubbelen en uw snelheid te halveren. Dit geeft meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen.

Trek rustig op

Rustig optrekken helpt om grip te behouden en een mogelijke slip te voorkomen. Geef weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. Rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp.

Kijk ver vooruit

Door ver vooruit te kijken, ziet u eerder wat er op de weg gebeurt. Dit wordt bovendien gemakkelijker als u voldoende afstand houdt tot uw voorganger.

Remmen

Mocht u een noodstop moeten maken, trap het rempedaal dan volledig in. Het is namelijk wenselijk dat het antiblokkeringssysteem (ABS) optimaal functioneert. Dit zorgt dat de wielen niet blokkeren en dat u kunt blijven sturen. Elke auto die na 2004 in Europa is verkocht, is verplicht uitgerust met ABS.

Maak uw ruiten schoon

Om te voorkomen dat u last heeft van slecht zicht tijdens het rijden dient u uw ruiten volledig ijsvrij te maken. Deelnemen aan het verkeer zonder de ruiten goed schoon te maken is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar.

Winterbanden

Heeft u zomerbanden en is het glad door sneeuw? Ga dan niet de weg op. Met winterbanden kan dit wel, echter zijn winterbanden geen totaaloplossing voor de winterse omstandigheden. Winterbanden hebben een kortere remweg dan zomerbanden, maar dit wordt bij een te hoge snelheid volledig opgeheven.

Winterse omstandigheden vragen om extra aandacht en oplettendheid bij iedere verkeersdeelnemer. Door uw rijgedrag aan te passen, uw voertuig winterklaar te maken en alert te zijn op gladheid kunt u veel risico’s vermijden. Bent u wel betrokken geraakt bij een ongeval en heeft u hier letselschade aan overgehouden? Wij nemen uw zaak volledig uit handen, zodat u zich enkel hoeft te richten op uw herstel. Claim uw letselschade dus via Ridder Letselschade. Wij zijn bereikbaar via 036 522 0342 of via info@ridder-letselschade.nl.

De laatste blogs

Default Image

Ongeluk door gladheid tijdens de winterse maanden

Het winterse weer is in aantocht. Enkele weken geleden zorgde lokale gladheid in grote delen van Nederland al voor gevaarlijke situaties en volgens modellen van weeronline.nl belooft het de laatste week van december ook ijskoud te worden. Hoewel een witte kerst voor velen een droom is, brengen sneeuw, ijzel en hagel ook aanzienlijke risico’s met […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Veiligheid op de werkvloer niet gegarandeerd

Bent u slachtoffer geweest van een ongeval tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden? Dan spreken we over een bedrijfs- of arbeidsongeval. Onlangs werd bekend dat in Nederland jaarlijks zo’n 200.00 arbeidsongevallen plaatsvinden waarvan 2.300 ernstig zijn, aldus het RIVM. In 2023 verloren 69 mensen hun leven door een arbeidsongeval. Gemiddeld genomen was er in 2023 […]

Tjip Ridder

Lees meer
Default Image

Wintertijd en letselschade: ongelukkige combinatie!

  Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan. ’s Morgens is het dan wel minder lang donker, maar in de namiddag valt de schemering toch wat eerder. Waar de een hier maar enkele dagen aan hoeft te wennen, is een ander juist voor een langere periode ontregeld. Niet alleen […]

Tjip Ridder

Lees meer
© Copyright Ridder Letselschade 2024 Powered by Online marketing bureau iClicks