We krijgen regelmatig vragen over de aansprakelijkheid rondom een aanrijding tussen een fietser en auto en hoe het dan zit met de aansprakelijkheid. We helpen u graag verder om erachter te komen wat uw rechten zijn en hoe u een schadevergoeding claimt voor de opgelopen schade.
Allereerst is het belangrijk om te weten wie er aansprakelijk is voor de opgelopen schade bij een aanrijding tussen fiets en auto. In veel gevallen worden fietsers, evenals voetgangers, gezien als de zwakkere verkeersdeelnemers. Hierdoor zijn zij in de meeste gevallen niet (volledig) aansprakelijk. Afhankelijk van de leeftijd kan het wel zo zijn dat de fietser deels aansprakelijk is.
Wanneer er sprake is van overmacht, dan is de autobestuurder niet aansprakelijk. Overmacht houdt in dat het erg onwaarschijnlijk is dat de automobilist de fout van de fietser kon voorspellen. De overmacht moet wel bewezen worden door de bestuurder, wat nog vaak lastig blijkt te zijn.
Wanneer er sprake is van een aanrijding tussen auto en fietser, maken we in de praktijk onderscheid tussen fietsers van jonger dan 14 jaar en fietsers van 14 jaar en ouder. De reden hiervoor is dat kinderen van jonger dan 14 jaar een minder goed ontwikkeld verkeersinzicht hebben. Deze regeling geldt overigens ook voor voetgangers.
Bij fietsers jonger dan 14 jaar maakt het niet uit of er sprake was van overmacht, hij of zij krijgt altijd 100% van de schade vergoed. De enige manier dat bovenstaande regel niet geldt, is wanneer de automobilist kan bewijzen dat het ongeval opzettelijk was veroorzaakt door de fietser.
Gaat het om een fietser van 14 jaar of ouder? Dan is de bestuurder aansprakelijk, tenzij er sprake is van overmacht en deze bewezen wordt. Bij overmacht krijgt de fietser geen schadevergoeding. Wanneer er geen overmacht is en de fietser schuld heeft aan het ongeluk, dan is de fietser voor maximaal 50% zelf aansprakelijk. Het daadwerkelijke percentage is afhankelijk van de situatie, zoals de gemaakte verkeersfouten, de ernst van het letsel en of de partijen verzekerd zijn.
Het is ook mogelijk dat u als automobilist schade heeft opgelopen door een fietser. Wanneer dit het geval is, kunt u deze schade claimen bij de fietser. Hierbij moet u bewijzen dat de fietser een fout heeft gemaakt en dat hierdoor de schade is ontstaan. Wanneer u zelf ook een fout heeft gemaakt, krijgt u niet de volledige schade vergoedt.
Er zijn een aantal schadeposten die u kunt claimen wanneer u als fietser bent aangereden door een auto. Een aantal hiervan vindt u hieronder:
Om het proces rondom de letselschadevergoeding goed te laten verlopen, is het van belang dat het ongeval goed wordt vastgelegd. Wanneer er politie aanwezig is, dan zullen zij dit goed vastleggen. Is er geen politie aanwezig? Dan vullen beide partijen een schadeformulier in. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk foto’s te maken. Deze kunnen later in het proces helpen.
Vervolgens kunt u zich melden bij een letselschadebureau om u te helpen bij het claimen van uw letselschadevergoeding. We raden u aan om te kiezen voor een bureau dat beschikt over het Nationaal Keurmerk Letselschade van de Letselschade Raad. Ridder Letselschade voldoet aan de eisen en beschikt over dit keurmerk.
Ridder Letselschade staat voor u klaar om u te helpen bij uw letselschadeclaim bij een ongeval tussen fiets en auto. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via 036 522 0342 of vul ons contactformulier in.
Wilt u eerst weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Vul dan onze letselschadetest in.
Heeft u een vraag over de schadevergoeding voor een aanrijding tussen fiets en auto? Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen.
In de meeste gevallen is de automobilist schuldig en dus aansprakelijk. Indien er sprake is van overmacht is de fietser ook deels aansprakelijk.
De fietser wordt in het verkeer gezien als een zwakkere bestuurder, waardoor hij of zij in de meeste gevallen niet aansprakelijk is.
De hoogte van de schade is afhankelijk van het ongeval en de gevolgen hiervan. We kunnen u wel vertellen dat wanneer de automobilist schuldig is, u al uw schade vergoed krijgt. Wanneer u (deels) schuldig bent, krijgt u nog altijd minstens 50% vergoed.
Wanneer u een fietser heeft aangereden, bel dan zo snel mogelijk 112 en rijd vooral niet door. Indien nodig, verleen eerste hulp en wacht vervolgens tot de professionele hulp is gearriveerd. Probeer verklaringen te krijgen van ooggetuigen en maak foto’s.