Wanneer u letselschade heeft opgelopen door toedoen van een dier, dan kunt u uw geleden schade vrijwel altijd verhalen op de aansprakelijke partij. In veel gevallen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor het letsel dat een dier aanricht. Heeft het dier geen eigenaar? Dan zijn er vaak andere partijen die aansprakelijk gesteld kunnen worden voor uw geleden schade.
Letselschadebureau Ridder Letselschade helpt u graag bij het claimen van letselschade. Wij zorgen ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waar u als slachtoffer recht op heeft. Wilt u direct uw zaak met een van onze letselschadespecialisten bespreken? Neem dan contact met ons op, u kunt ons dagelijks tot 22:00 telefonisch bereiken op het telefoonnummer 036-5220342. U kunt ook contact opnemen middels het contactformulier.
Wanneer u letselschade oploopt, dan staat uw hoofd voorlopig niet naar het regelen van de nasleep. Ridder Letselschade is een gespecialiseerd letselschadebureau dat deze last graag bij u uit handen neemt. Bekijk hieronder onze bedrijfsfilm om een indruk te krijgen van onze dienstverlening.
Wanneer het gaat om letselschade die is veroorzaakt door een dier en waarbij een duidelijke eigenaar of bezitter kan worden aangewezen, dan is de eigenaar of bezitter doorgaans aansprakelijk. In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat de bezitter van een dier in principe aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Wanneer uw hond of kat dus onverwachts iemand bijt, dan kunt u als eigenaar hiervoor aansprakelijk worden gesteld door diegene die daardoor letsel heeft opgelopen.
Veelvoorkomende situaties van letselschade door dieren zijn:
Het komt regelmatig voor dat bij letselschade veroorzaakt door dieren nagelaten wordt juridische stappen te ondernemen. Dit is een gemiste kans. De eigenaar of bezitter van het dier draagt namelijk de verantwoordelijkheid dat het dier anderen niet in gevaar brengt of schade toedoet. Als slachtoffer kunt u uw geleden schade, klein of groot, dan ook vrijwel altijd verhalen op de eigenaar van het dier.
Heeft u letsel opgelopen maar bent u niet zeker of uw zaak kans van slagen heeft? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag – gratis en geheel vrijblijvend – uw zaak met u.
Wanneer het dier dat letsel heeft veroorzaakt geen eigenaar heeft, zoals bij wilde dieren, dan kan niet altijd direct worden vastgesteld wie aansprakelijk is voor het geleden letsel. Wanneer een dier geen particuliere bezitter heeft maar wel in een aanwijsbaar gebied leven, zijn er verschillende partijen die aansprakelijk zouden kunnen worden gesteld. Zo zou een natuurbeheerder aansprakelijk kunnen worden gesteld indien er te veel dieren in de omgeving zijn.
Ook zou een gebiedsbeheerder aansprakelijk kunnen worden gesteld indien bijvoorbeeld te weinig hekken of wildroosters zijn geplaatst. Tot slot is het ook mogelijk om te kijken naar de wegbeheerder. Deze zou nalatig kunnen zijn geweest om actie te ondernemen tegen mogelijk gevaar dat ontstaat op plaatsen waar veel wild oversteekt. Het is dus erg belangrijk om bij dergelijke situaties te kijken naar de individuele situatie waarin de letselschade is ontstaan.
In sommige situaties zal een rechter besluiten dat u zelf (deels) schuld hebt aan letsel dat u heeft opgelopen door toedoen van en dier. Wanneer u volgens de rechter bewust een risico heeft genomen, dan kan deze beslissen dat de eigenaar niet geheel aansprakelijk is voor het letsel dat werd veroorzaakt door het dier. In dat geval heeft u zelf (gedeeltelijk) schuld aan het letsel dat u heeft opgelopen. In de praktijk betekent dit dat u, in plaats van een volledige vergoeding van de totale letselschade, slechts een gedeelte van de schade vergoed krijgt.
Letselschadebureau Ridder Letselschade ondersteunt u graag bij het bepalen van aansprakelijkheid en het claimen van letselschade. U kunt ons dagelijkstot 22:00 telefonisch bereiken op het telefoonnummer 036 522 0342 of contact opnemen middels het contactformulier.